Un cuplu s-a fotografiat în același loc la 15 ani distanță, iar un detaliu din imagine a dezvăluit o catastrofă iminentă pentru omenire

de: Cojocaru Cristian
06 08. 2024
Duncan și Helen Porter au făcut prima fotografie, cea din dreapta, în 2009 și au revenit anul acesta. Colaj: Duncan Porter. (Sursă X))

Un turist a publicat fotografii „uimitoare” cu el și soția sa în același loc din Alpii Elvețieni, la aproape exact 15 ani distanță, evidențiind rapiditatea cu care încălzirea globală topește ghețarii, scrie The Guardian.

Transformarea dramatică a ghețarului Rhone

Duncan Porter, un dezvoltator de software din Bristol, a postat fotografii realizate în același loc la ghețarul Rhone, în august 2009 și august 2024. În prima fotografie, gheața albă umplea fundalul, în timp ce în cea de-a doua, aceeași gheață s-a retras, dezvăluind stâncă gri. Un mic bazin de apă care era abia vizibil în 2009 a devenit acum un vast lac verde.

„Nu voi minți, m-a făcut să plâng,” a spus Porter într-o postare virală pe platforma de socializare X, duminică seara.

Porter și soția sa au făcut prima fotografie de la un punct de observație lângă un hotel „în stil Wes Anderson” care, între timp, s-a închis. Fotografia era atârnată în bucătăria lor, iar dorința de a reveni în munți și de a le arăta fiicelor lor adolescente, Maisie și Emily, ghețarul, i-a determinat să facă o excursie cu autorulota prin Europa pentru a recrea imaginea.

„Dar, evident, circumstanțele acestei fotografii erau drastic diferite,” a spus Porter. Helen Porter, o asistentă medicală, a adăugat: „Mi s-a părut cu adevărat incredibil.”

Impactul încălzirii globale asupra ghețarilor

Poluarea cu carbon generată de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii a încălzit planeta cu 1,3 grade Celsius de la începutul erei industriale. În Europa, care s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, verile mai calde au forțat locuitorii regiunilor montane să vadă cum ghețarii se topesc sub ochii lor.

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor săi din anul 2000, conform statisticilor oficiale, și 10% a dispărut doar în ultimii doi ani.

„Mulți oameni, când văd ceva de genul acesta, se simt destul de neputincioși,” a spus Porter, care face parte din comitetul unui grup local de acțiune climatică din sud-vestul Angliei. „Dar, din experiența mea, există foarte multe lucruri pe care le pot face.”

El a spus că nu dorește să pară „moralizator,” dar a subliniat că proiectele comunitare locale sunt unele dintre modurile „minunate” în care oamenii obișnuiți se pot implica în acțiuni pentru climă, alături de promovarea schimbării sistemice prin vot și prin modul în care își fac cumpărăturile.

Scenariile sumbre ale încălzirii globale

Panelul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a constatat că, în cel mai rău scenariu pentru încălzirea globală, „aproape întreaga masă glaciară” va dispărea în secolele următoare în latitudinile joase, Europa centrală, Caucaz, vestul Canadei și SUA, nordul Asiei, Scandinavia și Noua Zeelandă.

Ghețarul Rhone a rezistat mai bine decât alții din Elveția, dar totuși s-a micșorat cu aproximativ un sfert în decada și jumătatea dintre cele două fotografii ale lui Porter.

„Era un ghețar foarte impresionant,” a spus Sonia Seneviratne, un climatolog elvețian și co-autor al unui raport IPCC, care a vizitat ghețarul în adolescență. „Este foarte trist să vezi aceste imagini pentru că îți dai seama cât de mari au fost schimbările.”

Utilizatorii platformei X au reacționat cu groază și durere la postarea lui Porter, care a fost vizualizată de 3 milioane de ori, reflectând angoasa cuplului. Totuși, postarea a atras și o serie de comentarii din partea conturilor care neagă schimbările climatice, multe dintre ele fiind abuzive și denaturând știința climatologică bine stabilită.

Porter a spus că este conștient că ghețarii se retrag și cresc pe perioade lungi de timp, dar multe dintre comentariile din feed-ul său erau inexacte și bazate pe surse dubioase.

„Aceste lucruri ar trebui să se întâmple pe perioade foarte lungi de timp,” a spus el. „Ceea ce ar trebui să conștientizeze oamenii este viteza schimbării.”